inkontinenshjälpmedel för kvinnor

Innovativa inkontinenshjälpmedel från Skåne

Inkontinens av urin eller avföring är ett vanligt problem i Sverige. Därmed har det också arbetats fram en hel del hjälpmedel för att hjälpa människor att leva ett vanligt liv trots detta.

inkontinenshjälpmedel

Olika typer av inkontinenshjälpmedel

En stor del av de inkontinenshjälpmedel som finns är en form av absorberingsskydd t. ex. underlägg för bäddar eller vuxenblöjor och bindor. Det finns engångsskydd som slängs efter användning och flergångsskydd som man kan tvätta upp och använda flera gånger. Dessa är utformade i olika storlekar och upptagningsförmåga beroende på vilken form av läckage man lider av. Skyddet ska snabbt suga upp urin och hålla tätt och torrt för att undvika följdbesvär och obehag.
Även för avföringsinkontinens finns absorberingsskydd som då är utformade just för detta.

Vid urininkontinens kan man också använda kateter för att tömma blåsan kontinuerligt och detta räknas också som ett inkontinenshjälpmedel. Dessa finns också för engångsbruk som tappningskateter eller KAD, som är en kvarvarande kateter och byts med jämna mellanrum. Till detta används ofta en urinuppsamlingspåse som ibland kan tömmas och användas flera dagar i samband med t ex KAD. Detta är dock ett inkontinenshjälpmedel som man ofta inte sköter själv utan hellre sköts utav vårdpersonal.

Man kan också komplettera inkontinensprodukter med ett underlägg som man använder i sängen, detta är ofta en engångsprodukt men det finns också underlägg som kan tvättas upp och användas igen. Underlägget fungerar bra som inkontinenshjälpmedel för att skydda lakan och madrass.

Moderna inkontinenshjälpmedel

Ansträngningsinkontinens är en form av inkontinens som ofta drabbar kvinnor i samband med förlossning men kan också vara åldersrelaterat. Här finns intravaginala inkontinenshjälpmedel i form av t. ex. kontinensbåge som förs in i slidan och stoppar därmed urinläckaget vid ansträngning. Detta är den senaste typen av inkontinenshjälpmedel.

kvinnor i toakö

Avföringsinkontinens

Avföringsinkontinens är vanligare än man tror och man är långt ifrån ensam att drabbas om detta. Självklart kan det kännas besvärligt och obehagligt men även för detta finns inkontinenshjälpmedel framtagna. För just avföringsinkontinens finns en typ av analtampong man kan använda som sväller i ändtarmen för att sitta på plats och suger upp läckaget. Denna kan också användas vid samlag för att undvika doft eller oro för läckage. Även här finns en typ av binda som man kan använda, man som kvinna, för att suga upp läckaget.

Barn och sängvätning

Barn som läcker urin i sängen kan vara i behov av ett inkontinenshjälpmedel i annan form, t. ex. sänglarm och tvättbara bäddskydd. Larmet har då en sensor som känner av när det blir vått och larmar när detta sker. Denna typ av behandling går ibland att varva med absorberande skydd som nattblöja eller nattbyxa.

barn sängvätning

I Sverige är inkontinensskydd ofta kostnadsfria och skrivs ut av sjuksköterska eller urologmottagning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *