Svensk travsport mer populärt än någonsin

Alltfler svenskar upptäcker tjusningen med travsport, och numera kan du vinna enorma summor pengar om du satsar på rätt häst. Vad inte många vet är att sporten har fler än 100 år på nacken, och att människor kunnat spela på svenska travlopp ända sedan 1800-talets mitt. Idag kan du välja om du vill satsa dina pengar online eller direkt på travbanan.

Travsport innebär körning med sulky. Ekipaget består med andra ord av en häst samt en vagn med en kusk i. Djuren måste använda sig av rent trav, men i vissa länder kan några enstaka galoppsteg vara tillåtna. Ibland anordnas tävlingar inom inriktningen monté, som innebär att man rider hästarna istället för att köra dem i vagn. Montélopp har varit tillåtna i Sverige sedan 2004, men det är betydligt vanligare med traditionella lopp. Idag är trav en stor sport i bland annat USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Frankrike, Tyskland, Italien och de skandinaviska länderna.

Kända travkuskar och hästar

De senaste 3 – 4 decennierna har flera travkuskar blivit kändisar och förekommer numera regelbundet i både TV och skvallerpressen. Stig H Johansson, Erik Adielsson, Björn Goop, Olle Goop och Örjan Kihlström är bara några av alla travkuskar som synts ofta i media. Sverige har än så länge få kvinnliga kuskar, men på senare år har stjärnor som Kajsa Frick och Jennifer Tillman gjort att alltfler kvinnor väljer en karriär som travkusk. Även travhästarna brukar bli populära och ibland händer det att de blir riktiga superstjärnor, som till exempel Victory Tilly, Legolas, Copiad och Ego Boy.

Populära travbanor

Jägersro grundades så tidigt som 1907 och är än idag en av våra mest älskade travbanor. En annan älskad travbana är Solvalla, som bjöd på sina första tävlingar 1927. Du kan också hitta populära travbanor i Vaggeryd, Kalmar, Visby, Halmstad och Färjestad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *