En guide för dig som ska köpa nya vinterdäck i Skåne

Praktisk information om vinterdäck i Skåne

Vinterdäck gör det inte bara säkrare att köra runt i Skånes vackra vinterland, utan ger dig också en bättre dragkraft i svåra väderförhållanden med is och snö. Det är även ekonomiskt sett klokt att köpa vinterdäck med tanke på att det kostar dig mindre i längden. Att byta till vinterdäck förhindrar att dina sommardäck och året runt-däck slits ut lika snabbt och skyddar dem mot nordiska vinterförhållanden.

Använd vinterdäck under rätt period

Inför ditt köp av vinterdäck är det praktiskt att veta i förväg när du måste använda vinterdäck. I Skåne är det perioden mellan 1 december och 31 mars som gäller enligt vinterväglagen. Dock kan dubbdäck använder mellan 1 oktober och 15 april. Utanför denna period räknas det även vanligtvis som vinterväglag om det finns snö, is eller frost på vägarna, inklusive på vägkanten.

Polisen avgör om det är vinterväglag som gäller där du befinner dig. För personbil, buss och lätt lastbil med en vikt som inte överstiger 3,5 ton måste vinterdäckens mönsterdjup vara på minst 3 millimeter.

Tänk på vad som gäller i Skåne och andra landskap

Det är viktigt att veta att det finns två typer av vinterdäck, dels dubbade däck och dels friktionsdäck utan dubb. Även om båda två är vinterdäck är det inte tillåtet att använda dem samtidigt på samma fordon. När det gäller friktionsdäck utan dubb är de tillåtna att använda på ditt fordon året runt.

Om du använder dubbdäck bör du veta att de är förbjudna att använda på vissa gator i Skånes större städer. Undvik dessa gator för att inte riskera att bötfällas. Dock gäller inte det här förbudet för cyklar eller mopeder av klass II som har dubbdäck.

Fördelen med förbudet är att det minskar mängden farliga luftpartiklar i luften med cirka 20 procent – något som i sin tur leder till att minska antalet människor som söker sjukvård på grund av lungsjukdom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *